22 november 2017

Vitamine Zon

Even wat achtergrondinformatie: Het lichaam kan zelf vitamine D maken (cholecalciferol, D3). De huid doet dit onder invloed van ultraviolette straling. Bij dieren is dit ook zo, daarom komt vitamine D ook van nature voor in producten van dierlijke afkomst. Er bestaat ook een vitamine D2 (ergocalciferol), deze komt voor in schimmels en paddestoelen. In supplementen kunnen beide vormen van vitamine D voorkomen. Beiden hebben nagenoeg dezelfde werking. Vitamine D is een zogenaamde vetoplosbare vitamine en wordt het best opgenomen in combinatie met vet of olie. Het lichaam slaat de vitamine D op in het vetweefsel of in organen zoals de lever, als vetvoorraadje.

Maar waarom heeft u eigenlijk vitamine D nodig? U heeft vitamine D nodig om sterke botten en tanden te krijgen en behouden, het kan helpen bij het voorkomen van botontkalking. Vitamine speelt ook een belangrijke rol in de spierfunctie. Het lijkt erop dat het vitamine een rol heeft bij het immuunsysteem, maar er is nog onvoldoende kennis om te kunnen zeggen dat vitamine D helpt bij het voorkomen van een infectie zoals bijvoorbeeld een verkoudheid.
Bij te weinig vitamine D hebben kinderen de kans op het krijgen van rachitis (ofwel Engelse Ziekte), waarbij er afwijkingen aan het skelet ontstaan. Ouderen hebben bij een tekort aan vitamine D meer kans op botbreuken en osteoporose, maar ook spierzwakte.

Als u na het lezen van bovenstaand deel naar de drogist wilt rennen om een potje vitamine D te halen..... Stop! Lees even verder!

Wanneer u niet tot de eerder genoemde groepen behoord (vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 jaar, zwangeren, kinderen tot 4 jaar, mensen met een getinte huidskleur en mensen die onvoldoende buiten komen) heeft u in principe geen suppletie (aanvulling) van vitamine D nodig. Deze column heet niet voor niets Vitamine Zon. Om voldoende vitamine D aan te kunnen maken zorgt u dat u elke dag tussen 11.00 uur en 15.00 uur ongeveer 15 tot 30 minuten buiten bent. In de zon zonder petje of hoed en met onbedekte handen. Kan uw huid lekker vitamine D aanmaken!  Is ook nog eens goed voor uw dagelijkse portie beweging en natuurlijk de frisse neus en mind waardoor u weer lekker actief aan het werk kunt. Naar buiten dus!
Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk om gezond en voldoende te eten: uw brood te besmeren met boter of margarine/halvarine, vloeibaar bak- en braadvet te gebruiken en eens in de week vette vis te eten. Verder zit vitamine D ook in vlees en eieren, maar in mindere mate.

Voor vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 jaar, zwangeren, kinderen tot 4 jaar, mensen met een getinte huidskleur en mensen die onvoldoende buiten komen geldt wel dat suppletie nodig is. De behoefte aan vitamine D is te groot om volledig uit de voeding te kunnen halen en door de huid te laten aanmaken. Voor deze mensen is het wel verstandig om bij de drogist of apotheek een supplement te kopen. Op het potje staat hoeveel u nodig heeft, of kijk even op www.voedingscentrum.nl 

Enne, hoe zit dat dan met overdosering? Alleen bij langdurige suppletie van erg hoge dosissen vitamine D loopt u  het risico op kalkafzettingen in het lichaam. Bij normaal gebruik van de supplementen speelt dit niet. Veel zon geeft geen risico op te veel aanmaak van vitamine D, het lichaam regelt dit zelf.

Zo! ik ga even naar buiten. Een beetje Vitamine Zon opdoen.

 

Terug
Vitamine Zon