Programma's

Diëtisten Groep Nederland doet sinds 1 oktober 2019 mee aan het MONDAY (Monitoring Nutritional Status and Dietary Intake) programma. MONDAY is een langlopend en landelijk onderzoeksprogramma om het belang van diëtistisch handelen bij thuiswonende patiënten met (risico op) ziektegerelateerde ondervoeding aan te tonen.

MONDAY is gericht op het monitoren van de voedingsinname en voedingstoestand van patiënten met (risico op) ondervoeding die worden behandeld door de eerstelijnsdiëtist. Hiermee wordt op grote schaal inzicht verkregen in het diëtistisch handelen bij de eerstelijns dieetbehandeling van (risico op) ondervoeding. Op deze wijze beogen we het evidence based handelen door diëtisten te vergroten om daarmee diëtistische zorg bij thuiswonende patiënten met (risico op) ondervoeding verder te kunnen verbeteren.

Wat is MONDAY?

MONDAY is een practice based onderzoek opgezet vanuit de Hanzehogeschool Groningen, als onderdel van het SIA SPRONG FAITH research programma (www.faithresearch.nl/projecten). 

Binnen MONDAY leggen wij systematisch gegevens vast over:
* Het verloop in de voedingsinname en de voedingstoestand
* Het behalen van dieetbehandeldoelen bij patiënten met (risico op) ondervoeding

De werkwijze binnen MONDAY is geheel in overeenstemming met de landelijke Richtlijn Ondervoeding. Dit onderzoek levert daarom geen extra belasting of risico's op voor de patiënt, gezien de patiënten de standaardzorg van ons ontvangen die ze nodig hebben.

Wij ontvangen van de Hanzehogeschool Groningen een frequente terugkoppeling van geanonimiseerde onderzoeksresultaten gerelateerd aan onze praktijk. Deelnemende patiënten ontvangen hierover informatie.

Waarom doen wij mee aan het MONDAY programma?

Ondervoeding kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, ongeplande en langere ziekenhuisopname(s) en verhoogd de kans op diverse complicaties (1). Effectieve dieetbehandeling door de diëtist kan helpen de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren en complicaties te voorkomen (2). Bovendien kan tijdig starten van adequate dieetbehandeling leiden tot verlaging van de zorgbehoefte van patiënten (2). Met MONDAY beogen we de kwaliteit van zorg te verhogen van bestaande diëtistische behandeling bij thuiswonende patiënten met (risico op) ondervoeding.

Bronnen:
1. Freijer K. Lenoir-Wijnkoop I, Russel CA en al. The view of European experts regarding health economics for medical nutrition in disease-related malnutrition, Eur J Clin Nutr 2015;69(5):539-45
2. van der Heijden E, Schols JMGA, van Binsbergen JJ en al. Tijschr. Gezondheidswetensch 2009;87.9:343Paramedisch Ouderenteam Salland

Steeds meer mensen worden steeds ouder. U wilt of moet langer thuis, zelfstandig, blijven wonen, ook als u ziek bent. Voeding en dieetadvies, fysiotherapie, logopedie en ergotherapie kunnen bijdragen aan ouder worden in goede gezondheid. Of beter om te kunnen gaan met de problemen die ontstaan bij het ouder worden. Om de behandelingen goed op elkaar af te stemmen hebben wij samen met Fysiotherapie Salland, Ergotherapie Salland en Logopedie Salland het Coöperatief Paramedisch Team Salland (Raalte) opgericht. Het onder deze coöperatie vallend Ouderenteam heeft goede contacten met thuiszorgorganisaties, huisartsen, ouderenspecialisten, gemeente enz.

Voorbeelden van klachten, problemen of ziekten waarvoor u een beroep op het POS kunt doen: te laag of te hoog gewicht, smaakverandering, botontkalking, slechte eetlust, moeilijkheden bij het opstaan uit bed of de stoel, frequent vallen of valangst, afasie, dementie, slikproblemen, ondersteunende communicatie-hulpmiddelen, hulpmiddelen en informatie bij aankleden, koken en fietsen.

 

Maak werk van je gezondheid

Het ziekteverzuim in een bedrijf kan verlaagd worden door het actief bevorderen van de gezondheid van jonge én oudere medewerkers. Hiervoor hebben wij programma's ontwikkeld onder de naam Maak werk van je gezondheid. Zie betreffend tabblad.

 

Afvallen met Prodimed

U wilt veel afvallen, minstens 15 kilo en heeft een BMI boven de 30. Wij kunnen u daarbij heel goed helpen met een energiebeperkt dieet of een koolhydraatbeperkt dieet. Maar het duurt een tijdje voordat u écht resultaat ziet en u moet erg uw best doen om de motivatie te behouden.
Wanneer u een BMI boven de 33 heeft is de richtlijn om een dieet te volgen met ongeveer 800 caloriën. Dat is weinig.

Om het u in bovenstaande situaties wat makkelijker te maken werken wij samen met Prodimed. Prodimed is een zogenaamd eiwitdieet. Kenmerken hiervan zijn, geen honger, voldoende eiwitten om spierafbraak te voorkomen en gewichtsverlies door vetafbraak. Een goed resultaat voorkomt ontmoediging en helpt bij het aanleren en volhouden van een gezonde leefstijl. Ook daarbij blijven wij u begeleiden.

Wilt u meer informatie dan kunt u contact met ons opnemen.

Diëtist zoeken

Wilt u een afspraak maken met één van onze diëtisten? Via onderstaande knop kunt u snel en eenvoudig contact opnemen met een diëtist bij u in de buurt. 

Nu zoeken

Bellen voor een afspraak

Voor een afspraak of vraag kunt u ook bellen met ons secretariaat

Deze is te bereiken via telefoonnummer 06 - 555 000 22. Iedere werkdag van 8.30 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 17.00 uur bereikbaar.

06 - 555 000 22

Nieuw:

Kruidenmengsels zonder zout.
Onze diëtist is tijdens het boodschappen doen een nieuw soort kruidenmengsel tegengekomen. Een zakje kruidenmix voor een samengesteld gerecht zonder toegevoegd zout. Wij zijn erg blij met deze ontwikkeling. Voor iedereen die het moeilijk vindt om deze gerechten helemaal zelf te maken of niet goed weet welke kruiden en specerijen goed samengaan is dit waarschijnlijk een heel mooie oplossing. 
Uiteraard hebben we het ook uitgeprobeerd en het gerecht is zo smaakvol dat het zout niet wordt gemist.