19 april 2018

Raasdonders eten – wie durft?

Raasdonders, grauwe erwten of kapucijners. Voordeel van dit voedingsmiddel is dat het lang bewaard kan worden. Dit was vroeger één van de redenen om het mee te nemen als de schepen de zee op gingen.

Raasdonders behoren tot de peulvruchten. Mogelijk is het u ook al opgevallen dat peulvruchten in de loop der jaren zijn gewisseld van plek in de Schijf van Vijf. Ooit vielen ze onder de groente, ze worden ook wel als aardappel vervanger gebruikt en in de nieuwste Schijf van Vijf staan ze in het vak als vervanger van vlees/vis/kip. Goed passend in een menu voor een dagje zonder vlees.

Peulvruchten zijn rijk aan plantaardig eiwit, koolhydraten, vezels, b-vitamines, ijzer, calcium. Peulvruchten kunnen helpen om het LDL gehalte van het bloed (een vetsoort) te verlagen.

Het plantaardige eiwit is niet 100% passend bij ons lichaamseiwit. In het algemeen is dit geen probleem omdat we met andere voedingsmiddelen wel voldoende eiwitten binnenkrijgen. Echter bij mensen die alle dierlijke producten vermijden is het aan te raden om de peulvruchten te combineren met een graaneiwit. Die twee samen leveren wel de eiwitten die passen bij ons lichaamseiwit.

Peulvruchten kunt u gedroogd kopen. Door ze een nacht te weken in water en daarna te koken wordt de kooktijd ingekort. U kunt ze ook gedroogd koken maar dan moet u ruim de tijd nemen voordat ze gaar zijn.

Ze worden ook in pot of blik verkocht, dan is het een kwestie van opwarmen.  Nadeel daarvan is dat er meestal zout aan toegevoegd is.

Durft u het aan, Raasdonders eten? De kaapse zijn met kapucijners, spekjes en uien

(Het ‘razen van de donder’ valt trouwens wel mee zei een eter die ik de volgende dag nog tegenkwam.)

De spekjes uitbakken, vet afgieten. De uien pellen en snipperen, toevoegen aan de uitgebakken spekjes en het geheel lekker laten sudderen tot de uien gaar zijn. Dan de gare kapucijners toevoegen.  Lekker met piccalilly, zilveruitjes, augurkjes. Dit is een gerecht dat niet 100% in de Schijf van Vijf past. De spekjes vallen in de rubriek bij uitzondering – 3 dingen per week. En ook de piccallily, augurk, zilverui zijn gezouten.

Een ander eenvoudig en lekker recept: wel passend binnen de Schijf van Vijf:

-          Kapucijners
-          Tomatenblokjes – uit pakje, zonder zout
-          Paprika
-          Mais
-          Zilvervliesrijst

(Voor meer peulvruchtenrecepten, kijk eens op www.voedingscentrum.nl)

Terug
Raasdonders eten – wie durft?