17 mei 2018

Nachtwerk

 

Energieloos komt hij binnen, de beveiliger met overgewicht. Hij geeft aan de wens te hebben om wat af te vallen, maar zijn te hoge bloedsuikerwaarden baren hem ook zorgen. Er móet iets veranderen in zijn optiek. Door zijn nachtdiensten merkt hij dat hij weinig energie heeft om te bewegen en hij zegt dat zijn wisselende diensten het onmogelijk maken om af te vallen. Hij heeft hulp nodig want alleen lukt het niet… Tijdens het eerste gesprek valt bij meneer het kwartje. Het lichaam heeft ’s nachts een andere werking dan overdag. Daarom moet de inname s ’nachts ook anders zijn dan overdag.

Uit onderzoeken komt naar voren dat ploegendienstmedewerkers meer risico lopen op het ontwikkelen van Diabetes Mellitus type 2 en hart- en vaatziekten dan dagwerkers. Daarnaast is er een zwak bewijs dat er een verhoogd risico is op het ontwikkelen van het  Metabool Syndroom.

‘s Nachts heeft het lichaam een ander metabolisme dan overdag. Koolhydraten kunnen bijvoorbeeld ’s nachts moeilijk worden verwerkt. Vandaar dat koolhydraatarme aanpassingen in het eetpatroon in de nacht aan te bevelen zijn. Daarnaast is het voor de ploegendienstmedewerkers moeilijk om aan gezonde voeding te komen op locatie. ’s Nachts zijn de kantines, met mogelijk gezonde voeding, dicht en zijn ze aangewezen op de ongezonde snoepautomaten. Het eten voor de pauzes meenemen van huis is daarom een eenvoudige, maar belangrijke tip.

Het advies voor deze beveiliger geldt natuurlijk ook voor bakkers, portiers, postsorteerders, politieagenten, taxichauffeurs, slotenmakers, dj’s, verpleegkundigen en artsen. Uit recente cijfers van de Gezondheidsraad werken er zo’n 1,26 miljoen mensen soms of regelmatig ’s nachts (dat is 15% van de werkende beroepsbevolking).

De eerstvolgende keer dat ik de beveiliger weer zag was hij een stuk energieker. Hij heeft zelfs zijn beweging weer opgepakt. De beveiliger eet nu ’s nachts minder koolhydraten dan overdag.  Blij met het resultaat en blij met de aanpassingen die hij nu toepast, verlaat hij tevreden mijn spreekuur.

Hij geeft aan heel graag eerder te hebben geweten dat hij zijn eetpatroon in de nacht moet aanpassen. Hier ligt wellicht een belangrijke taak voor de werkgever van de nachtwerker. Geeft je werknemer de toegang tot informatie hierover. In het belang van de werknemer, maar indirect dan natuurlijk ook voor jou. Want een fitte werknemer is  productiever.

Wil je advies op maat voor jouw situatie? Maak gewoon eens een afspraak!

Kirsten Oolbekkink, diëtist
Gezondheidscentrum Borgele

info@dietistengroep.nl

www.dietistengroep.nl

Terug
Nachtwerk