21 februari 2018

Na een wintersportvakantie fit weer thuis komen: 6 Tips voor een gezonde wintersportvakantie.

Tip 1: de heenreis (en dit geldt natuurlijk ook voor de terugreis)

Een vakantie begint vaak al op de heenreis. Voor je het weet eet je veel teveel op een dag dat je niet eens actief bent. Neem eens gezonde tussendoortjes als water, groente, fruit en wat noten mee in plaats van cola, chips en snoep. Je komt gelijk een stuk fitter aan op je eindbestemming.

Tip 2: het ontbijt
Het ontbijt is een belangrijke maaltijd, vooral als je de hele dag op de piste staat. Het zorgt ervoor dat je het goed vol kunt houden en jezelf goed kunt concentreren. Kies voor volkorenbrood, eiwitrijk beleg (magere vleeswaren, kaas en af en toe een gekookt of gebakken eitje), een melkproduct en wat fruit maar laat bij voorkeur de zoete versnaperingen staan. De lekkere luxe broodjes en croissantjes zijn wel erg calorierijk. Dit kan best een keer, maar eet dit niet dagelijks. Om de actieve ochtend goed door te komen mag je best iets meer nemen dan je thuis gewend bent.
Ben je niet zo’n grote eter, neem dan bijvoorbeeld een extra boterham, wat fruit en/of wat noten mee voor tussendoor.

Tip 3: de lunch
Natuurlijk verbrand je wat extra calorieën tijdens het skiën maar vergeet niet dat je de helft van de tijd in de lift doorbrengt. Je kunt best genieten van lekkere Apfelstrudel of Bratwurst of een warme maaltijd op de piste, maar zoek de balans tussen gewoon genieten van een hapje en een drankje en helemaal los gaan. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af elke dag van één lekkernij te genieten maar verder gezonde keuzes te maken. Zoek voor de lunch bij voorkeur een klein restaurantje met een menukaart en kies een goed gevulde salade of een kop goulashsoep of neem in een groter restaurant in elk geval een salade bij de lunch en laat je niet teveel verleiden door de enorme hoeveelheid aangeboden lekkers. Wat ook helpt: zoek een bondgenoot en deel de veelal grote porties.

Tip 4: drink voldoende
Hoeveel je moet drinken op de wintersport wordt vaak onderschat.  Bij wind en sneeuw en door de grote hoogte is er sprake van veel vochtverlies. Daar krijg je, net als van de après-ski, hoofdpijn van. Het is dus noodzakelijk om veel water te drinken. En ook thee of koffie of eventueel cappuccino zijn goede keuzes, maar kijk uit met calorierijke dranken als chocolademelk met slagroom. 

Tip 5: de après-ski
Na een dag skiën gaan veel mensen direct de kroeg in voor een après-ski. Heel gezellig maar o zo verraderlijk!  Zoals gezegd verlies je veel vocht op de piste en alcohol heeft een uitdrogende werking. Water gaat de uitdrogende werking van alcohol tegen en helpt tegen een kater. Het is belangrijk voor de après-ski eerst goed water drinken voor je aan de bier of glühwein gaat. Ook iets om je te realiseren: door de grote pullen bier drink je snel meer alcohol dan je denkt. Wissel daarom alcohol af met water om ook de volgende dag weer fris op de piste te staan en de calorie-inname te beperken.

 Tip 6: de warme maaltijd
Na après-ski volgt natuurlijk een goede maaltijd
. Als je in een hotel zit dan krijg je daar vaak het avondeten. Om niet met een volle maag naar bed te gaan is het aan te raden kritisch te kijken naar wat aangeboden wordt. Vraag eventueel om een halve portie en bedenk dat het bord niet perse leeg hoeft. Mocht je in een appartement zitten dan kun je zelf een gezonde maaltijd bereiden met in elk geval ruim groente. En als je tussen de middag op de piste warm gegeten hebt, kun je ook kiezen voor een broodmaaltijd.
Na een dag in de buitenlucht kun je daarna met een niet te volle maag heerlijk slapen.

Neem bovenstaande tips ter harte, maar vergeet vooral niet te genieten!

Terug
Na een wintersportvakantie fit weer thuis komen: 6 Tips voor een gezonde wintersportvakantie.