15 maart 2018

Ervaring met de diëtist

Nadat ik bijna driekwart jaar met buikpijn en opgeblazen gevoel rondliep, trok ik aan de bel bij de huisarts. Zelf had ik het idee dat dit door melkproducten werd veroorzaakt. De afgelopen periode waarin ik geprobeerd heb melkproducten te vermijden, had nog niet het gewenste effect opgeleverd. Mijn huisarts verwees me door naar Diëtisten Groep Nederland om met dieetadviezen de klachten te proberen te verminderen.

Tijdens het eerste gesprek heb ik mijn hulpvraag met diëtist Angela besproken. Voor het beantwoorden van mijn vragen, nam ze eerst mijn dagelijkse voedselinname door. Hier kwamen verrassende dingen aan het licht. Hoewel ik dacht wel een redelijk gebalanceerd dieet te hebben, bleek dat ik toch nog een tekort had aan bepaalde groepen. Voor een betere stoelgang werd mij aangeraden meer vezels te eten. Omdat ik regelmatig sport, kreeg ik ook de tip om meer noten te eten en meer eiwitten te nemen.

Nu dacht ik voorheen dat eiwitten voornamelijk in melkproducten zaten maar ik wilde juist uitzoeken of dit een oorzaak van mijn buikpijn was. Daarom hebben we gekeken naar alternatieve producten die ik wel zou kunnen verdragen, zoals bijvoorbeeld producten op basis soja. Daarnaast leerde ik ook handige weetjes omtrent lactose-intolerantie. Wist je dat als je lactose-intolerant bent vaak een kleine hoeveelheid wel kan verdragen en dat zure producten zoals yoghurt beter gaan dat zoete? En dat in harde kazen weinig tot geen lactose zit?

Dit waren waardevolle tips want nu kon ik weer genieten van een boterham met kaas. Voor meer vezels heb ik mijn gewone bruine boterham vervangen door volkorenbrood en neem ik nu dagelijks een extra volkorencracker. Ik heb melk niet compleet uit mijn dieet gehaald want koken met room doe ik nog wel. Grote hoeveelheden melk gaan minder goed dus in plaats van gewone yoghurt neem ik nu tweemaal per dag een bakje sojayoghurt. De eiwitten vul ik aan met een handje noten en een stukje vlees.  

Na ongeveer twee weken merkte ik echt verschil, ik had nauwelijks meer buikpijn of een opgeblazen gevoel. Zodoende kon ik een kleine drie maanden tijdens het terugkomgesprek Angela enthousiast vertellen hoe goed het ging met slechts een paar kleine aanpassingen in mijn dieet. Ik heb nagenoeg geen klachten meer, mijn stoelgang is weer zoals het zijn moet en ik ben veel vrolijker en energieker. Voor mij was het een wonder om te zien hoeveel invloed je buik op je gemoedstoestand heeft. En bij mij spelen er geen darmklachten meer en dat allemaal dankzij de praktische tips van een diëtist.
Terug
Ervaring met de diëtist