Blog

Veilig naar de diëtist. Zo doen wij dat.
20 mei 2020

Veilig naar de diëtist. Zo doen wij dat.

Naast een telefonisch of videocontact is het nu ook weer mogelijk om op de spreekuurlocatie te komen. Uiteraard nemen wij hierbij de nodige voorzorgsmaatregelen in acht. Volgens die regels heeft telefonisch contact nog steeds de voorkeur. In overleg met de diëtist kunt u op het spreekuur komen. De regels die dan gelden kunt u hier lezen.

Meer
Behouden en verbeteren van een goede voedingstoestand bij corona.
21 april 2020

Behouden en verbeteren van een goede voedingstoestand bij corona.

Patiënten met corona verkeren regelmatig in ondervoede toestand doordat ze van uitputting en vermoeidheid nauwelijks nog eten en drinken. Dit is uiteraard van invloed op hun toestand en herstel. Behoud of verbeteren van (een goede) voedingstoestand is belangrijk. Ondervoeding bij ouderen is onder normale omstandigheden al een fors probleem. Het huidige beleid voor thuisisolatie van kwetsbare ouderen vergroot het risico op ondervoeding bij deze kwetsbare groep.

Meer
Thuisblijven én op je gezondheid letten
03 april 2020

Thuisblijven én op je gezondheid letten

Het coronavirus heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: we zijn kwetsbaar. Iedereen. Om ervoor te zorgen dat het virus wordt ingedamd blijven we allemaal zoveel mogelijk thuis. we werken thuis, de kinderen zijn thuis én ook uitstapjes zitten er voorlopig niet in. Nu je thuis werkt kan je dagritme anders zijn, wat van invloed kan zijn op je eetpatroon. En mogelijk beweeg je minder dan wanneer je naar je werkt gaat. Hoe zorg je in deze tijd voor je gezondheid? Wij geven tips voor een gezonde voeding.

Meer
Stel: we mogen de deur niet meer uit en moeten koken met wat er is.......
22 maart 2020

Stel: we mogen de deur niet meer uit en moeten koken met wat er is.......

Ik denk wel eens aan Willem Barentz. Kent u het verhaal? Ingevroren bij de Noordpool, in een iglo, je redden met wat je hebt. Lang houdbare producten, daar hebben we niet meer zoveel kennis van, omdat het niet meer hoefde. In Siberië maken mensen de mooiste recepten van meel, ui, knoflook, olie, witte kool, tomaatblokjes uit blik of puree en peen. Heerlijke gerechten maken ze met kaas of vlees (ingevroren), maar vooral kruiden en peper.

Meer
Airfryer blues
08 januari 2020

Airfryer blues

Al joggend over de dijk komen er soms hele goede ideeën boven of ik mediteer over iets wat me dwars zit...

Meer
Sportdiëtist van Tom Dumoulin: een droombaan voor Titia van der Stelt
09 oktober 2018

Sportdiëtist van Tom Dumoulin: een droombaan voor Titia van der Stelt

Op de dag dat Tom zijn titel WK Tijdrijden hoopte te prolongeren spreek ik zijn sportdiëtist, Titia van der Stelt. Het overleg met mijn collega-sportdiëtisten uit de regio is die avond bij haar thuis in Enschede. Ik zie mijn kans schoon om Titia het hemd van het lijf te vragen. Ze heeft een baan waarvan de meeste sportdiëtisten alleen kunnen dromen. Maar het is wel ontzettend hard werken ontdek ik al snel. Zo werkt Titia fulltime voor Team Sunweb, naast een dag per week in haar eigen (Sport)Diëtistenpraktijk Voedingconditie waar ze twee sportdiëtisten in dienst heeft.

Meer
Nachtwerk
17 mei 2018

Nachtwerk

Uit onderzoeken komt naar voren dat ploegendienstmedewerkers meer risico lopen op het ontwikkelen van Diabetes Mellitus type 2 en hart- en vaatziekten dan dagwerkers. Daarnaast is er een zwak bewijs dat er een verhoogd risico is op het ontwikkelen van het Metabool Syndroom. Wat zou de nachtwerker moeten aanpassen aan zijn eetpatroon ten opzichte van zijn collega, de dagwerker?

Meer
Raasdonders eten – wie durft?
19 april 2018

Raasdonders eten – wie durft?

Hiermee had ik een grote groep bekenden benaderd en zo waar, 24 personen durfden. Raasdonders, onder andere bekend uit het boek Otje van Annie M.G. Schmidt. Kaapse Raasdonders is een gerecht met spek en uien dat tegen liefdesverdriet zou helpen en het zou winderigheid veroorzaken. Toen ik dit tijdens één van de avonden vertelde reageerde één van de gasten: “straks heb ik nog een vergadering, dan krijgen ze de wind van voren”.

Meer
Ervaring met de diëtist
15 maart 2018

Ervaring met de diëtist

Hoe is de ervaring met de diëtist? Een cliënt met lactose intolerantie geeft haar ongezouten mening. Dit verhaal geeft heel mooi weer hoe ingrijpend darmklachten zijn en wat aanpassingen in het voedingspatroon voor verandering in het dagelijks functioneren kunnen bewerkstelligen.

Meer
Na een wintersportvakantie fit weer thuis komen: 6 Tips voor een gezonde wintersportvakantie.
21 februari 2018

Na een wintersportvakantie fit weer thuis komen: 6 Tips voor een gezonde wintersportvakantie.

Een wintersportvakantie is heerlijk. Je bent de hele dag buiten, lekker actief bezig en geniet van prachtige uitzichten en frisse berglucht met leuke mensen om je heen. Tijdens zo’n actieve vakantie heeft je lichaam meer en voedzaam eten nodig. Maar hoe weersta je de overvloed aan verleidingen zoals Apfelstrudel, Wiener Schnitzel, Bratwurst, kaasfondue, Glühwein en bier? Hieronder vind je tips om beslagen ten ijs te komen. Een gezonde vakantie begint met een goede voorbereiding!

Meer
12