08 januari 2020

Airfryer blues

 

Vandaag kwam een gesprek met een cliënt boven. Dit ging erom dat er in het gezin een airfryer speciaal was aangeschaft omdat het zo gezond zou zijn. Er werd gezegd: “Als je er iets in bereid zie je later hoeveel vet eruit is gelopen. Dat eet je dus allemaal niet op! “

Bij het woord airfryer krijg ik altijd de kriebels en moet ik me netjes gedragen om niet een te bot antwoord te geven. De ene voet voor de andere zettend vroeg ik me af wat die irritatie is. Een paar meter verder bedacht ik, de vraag waar het om gaat is: Wat kan het gezonde aspect van de airfryer  zijn? Volgens mij wordt een ongezond product er misschien iets minder ongezond door en gezonde producten worden er ongezond door. Denkend aan de aardappel:  van nature zit er geen vet in. Door wat we van de aardappel als mens maken komt er pas vet in en dat laten we er in de airfryer weer uitlopen.  Mmmm…..  De frikadel laat zijn vet los, dus ik betaal eerst voor vet om het vervolgens eruit te laten lopen en wat er van de frikadel overblijft is ook niet alleen maar gezond …..

“Maar je kunt er ook broodjes in bereiden”,  vertelde me pas iemand. “Het werkt als een oven!” Tja, maar daarvoor staat er in mijn keuken al zo’n mooie combi magnetron met ovenfunctie.

“Mag ik dan nooit meer iets uit die airfryer?” Dat is dan daarna een veel gestelde vraag als ik probeer uit te leggen dat de airfryer weinig meerwaarde heeft.  Mijn advies: zet ‘m bij de paashaas, de kunstkerstboom met knipperlichtjes en haal ‘m op die dagen tevoorschijn.  Zo af en toe, net zoals op 5 december een lekkere zak vol pepernoten en een chocolade letter, met oudjaar zoveel oliebollen als je op kunt,  kun je er natuurlijk iets lekkers in klaarmaken.  Maar een airfryer aanschaffen omdat het zo gezond is – ik ben nog niet overtuigd.

 

Terug
Airfryer blues